Rondom Oostenrijk 2003, een oude reportage overgezet vanuit website

Europa op de fiets

Rondom Oostenrijk
In 2002 vatten wij het plan op om voor het eerst richting Oost-Europa te gaan. In die tijd was net Haider’s FPÖ in Oostenrijk aan de macht gekomen, dus daar wilden we in ieder geval niet heen. Samen leidde dat tot het idee om rondom Oostenrijk te fietsen. We zouden in landen van het voormalige Oostblok starten, en eindigen in Italië en Zwitserland, voor het betere alpiene fietsen.

(………….)

Zoveel fietsers! Functionele fietsers (die liever een auto zouden hebben), recreatiefietsers (die hun Skoda een keer laten staan), en vakantiefietsers (vooral jongeren, die zich nog niet zo met wel/geen auto bezighouden). Waar je een jaar of 10 geleden al gauw kon vermoeden dat een mede-vakantiefietser wel Nederlands zou zijn, kun je er hier donder op zeggen dat het Tsjechen zijn.
Niet zo vreemd, nu we weten dat Tsjechië gezegend is met een zeer uitgebreid fietsnetwerk. Het land is voorzien van honderden routes die ook prima bewegwijzerd zijn. Wij hebben er dankbaar gebruik van gemaakt zodra we de kaart van het gebied rond Budejovice (Budweis) konden kopen. De “cycloturistická mapa” heeft een schaal van 1:200.000, dus zeer geschikt voor fietsers. Tot dan toe zijn we regelmatig op de grote, doorgaande wegen terechtgekomen, die ons te druk zijn.
Maar hoeveel (vakantie)fietsers er ook zijn, het is geen garantie voor een gesprekje, of zelfs een groet onderweg.

(………………)

Negen landen?
En dan is het tijd om de fietsbus op te zoeken. Tijdens de vlakke rit langs de Rijn besluiten we nog even langs de andere oever te gaan rijden. Dit brengt ons in Lichtenstein, en het aantal bezochte landen op negen. Negen? Het zouden er toch acht moeten zijn: Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Italië, Zwitserland en Lichtenstein. Hadden we ons toch even vergist. Na een klein ommetje naar Lindau (Duitsland), fietsen we terug naar Bregenz, een aardig stadje in Oostenrijk…

Hierboven staan korte citaten uit een artikel dat in april 2005 in Op Pad is gepubliceerd.
© copyright foto’s
Bert Vinken

berg25M zwemband11M col20M dalend15M dealer07M dikkevrouw12M doorzicht18M fietsbud03M haarspeld16M nacht23M skoda02M slingers21M tunnel14M weg06M wielzicht19M zon2M