Teveel indrukken? ZOA deel 7

Maandag 12 februari, Luang Prabang.

In Laos is alles anders. Het is bijna alsof we vanuit een ontwikkeld land de rimboe inrijden. Vientiane, de hoofdstad is wel modern door de vele ontwikkelingswerkers, regering en buitenlandse bedrijven. Maar achter die facade zit echte armoede en dat hakt er wel in. Beetje veel indrukken de eerste week en ook het fotograferen wordt moeilijk bij zoveel ellende. Later meer daarover.

Maar eerst nog even terug naar ons thema alcohol en drugs. ook Laos zegt nee tegen drugs:

Cimg0968_2

Vreselijk wat drugs allemaal bij een mens kan aanrichten….

Nee, de Laotiaan drinkt liever. Naast het bord over drugs stond de voorraad van een cafe:

Cimg0970

Hangplekken voor de jeugd? Ja, volop, met de muziek keihard aan en eenzelfde "professionele" muur van kratten.

Over drinken gesproken: als het dorp geen geld heeft/of te weinig handel voor een benzinepomp, dan zet je je benzine gewoon zo aan de weg. Voor de brommers natuurlijk, auto’s zien we hier niet buiten de grote steden. Dus niet per ongeluk zo’n fles cola pakken……

Cimg0934

En dan nu de leuke dingen van Laos, prachtig landschap, veel monniken en rituelen, pitoreske dorpjes en zwemmen voor de bungalow in een hot spring van 35 c.

Cimg0975

Cimg0984

Samen met de truckers die hier een stop houden hebben we in dit bad gelegen. Heerlijk warm: overdag is het hiet wel bloedheet maar ’s avonds koelt het stevig af tot onder de 20 graden.

Cimg0990

Hierboven een van de dorpen waar we doorheen zijn gefietst. Je kunt je ook met een busje naar Hilltribes laten brengen en dan effe armoede kijken en leuke plaatjes schieten van smerige edoch schattige kinderen. Dan betaal je een paar Kip en iedereen tevreden. Wij fietsen argeloos door deze dorpen heen en worden soms agressief door de kinderen benaderd, minder…

Het hoort er blijkbaar allemaal bij, in een ontwikkelingsland op weg naar een belangrijke touristische bestemming. Ik kan daar dus geen foto’s van maken. Maar moet dit wel even kwijt.

Wel leuk, onze huisbaas is een nieuw huis aan het bouwen en om de geesten gunstig te stemmen knutselt hij met zijn maten wat spullen in elkaar die dan aan de bouw worden opgehangen:

Cimg0973

En dan zitten we nu in Luang Prabang. Mag ik hier blijven ? Een perfecte mix van een frans provinciestadje en indochina. Mooie oude franse en Laotiaanse huizen en bovenal een heerlijk relaxt sfeertje.

Cimg1002

En wat doen wij allemaal hierboven? gezellig kletsen met andere toeristen en wachten tot de zon ondergaat; een echte klassieker:

Cimg1001

Tot de volgende keer maar weer. We gaan woensdag opnieuw de rimboe in. Olifanten kijken op een nieuw festival in een gat waarbij je minimaal een dag reizen kwijt bent om er te komen.

Voor de snelle beslisser; je kunt vliegen op Luang Prabang…..

www.elefantasia.org/docs/festival