Laos – Vietnam – Laos ZOA deel 10

Hanoi, donderdag 8 maart

Nog in vervolg van onze update van 13 februari: beelden van het olifantenfestival in Hongsa. In deze regio wordt nog veel gewerkt met olifanten in de bos- en landbouw. Allemaal mooi, maar wel een uitstervende bedrijfstak. En dan is er natuurlijk weer een Europees initiatief om een festival te organiseren en de boel te laten sponsoren. In ieder geval hebben wij een paar dagen bij een Laotiaanse familie in de huiskamer geslapen en een kijkje mogen nemen in het dagelijkse leven van de Laotiaan. Daar hebben we geen beelden van, want er is daar bijna geen licht of verlichting. En het is ook wat genant om uitgebreid de familie waar je logeert op de foto te gaan zetten.

De buren hebben we wel gefotografeerd:

Cimg1057_1

We hebben deze lieverds ook nog wat van dichterbij bekeken, dat mocht want de mahout stond erbij en keurde het goed.

Cimg1063

Tot onze verbazing bleek, toen we ’s middags van een wandeling terugkwamen op ons logeeradres, dat daar bezoek was:

Cimg1075

Laos is een echt onderontwikkeld land: vaak niet meer dan bamboe & strooien hutjes, geen verharde wegen in een dorp, geen speelgoed voor kinderen, geen electriciteitsnet, water uit een centraal waterpunt, of anders alleen de rivier. Maar wat er wel altijd is: ergens staat een aggregaat, waar het hele dorp op is aangesloten met dunne stroomdraadjes van tientallen meters lang, en vele huizen hebben een schotel.

Cimg1090

Na het festival werd het fietsen eindelijk serieus: mooi, maar ook zo nu en dan zwaar. En Laos begon zich steeds vriendelijker te ontvouwen. Uiteindelijk sloeg zelfs hun gevoel voor humor toe, gezien het bord bij deze toestand van de weg:

Cimg1107

Tot slot willen we jullie het volgende niet onthouden. Laotiaanse kinderen zijn erg lief en leer- en nieuwsgierig. Tijdens een van onze dagelijkse sojamelk-stops gebeurde het weer:

Cimg1113

Dag lieve kindertjes, tot binnenkort.

Cimg1115

Ja, we gaan weer terug. Via Laos naar Thailand en we zullen uiteindelijk via Bangkok weer naar Amsterdam terugvliegen. Deze optie hadden we opengehouden als alternatief, als fietsen in Vietnam niet gelukkig uit zou werken. Wat inderdaad zo bleek te zijn.

Morgen zitten we weer in Laos, en een paar dagen verder steken we over naar Thailand. Lekker fietsen met plezier.

Tot in Laos/Thailand,

Bert & Christine