Mei 2016; 3 dagen Transardennaise met 10 Wereldfietsers, 25 graden en 35 uur zon

Een weekje geleden bedacht ik na het klaar zetten van fiets en uitrusting ook eens naar de track te kijken die we met hemelvaart zouden gaan rijden in de Ardennen. Raymond had de Transardennaise voor ons bedacht, een bestaande wandelroute van ruim 150 km die ook geschikt zou zijn voor de MTB, in een folder is het als volgt beschreven;

De Transardennaise is een 153 kilometer lange trektocht door het hart van de Ardennen. Het maakt niet uit of je hem te voet maakt, met de fiets, de e-bike, de mountainbike, via Nordic Walking of te paard. Het is een unieke ervaring temidden van uitgestrekte bossen, rivieren met snelstromend water en stoere Ardense dorpen zoals Saint-Hubert, Nassogne, Redu en Daverdisse. Onderweg ontdek je prachtige landschappen en de heerlijke culinaire specialiteiten van de streek! De Transardennaise hoort tot de routes van de « Grande Traversée des Ardennes » en verbindt  twee boeiende steden met een lange toeristische historie: La Roche-en-Ardenne en Bouillon. 

Dus dacht ik, dat kan niet al te moeilijk zijn….dat daar een denkfout in zit werd al binnen 10 minuten na de start duidelijk. Op hemelvaartsdag vertrekken we* vanuit La Roche en Ardenne en beginnen met een klim die in de categorie ‘een mooie opwarm-wandeling’ blijkt te vallen. ruim 150 hoogtemeters de fiets omhoog duwen tegen een maximale helling van 25%, leuk? Maar de rest van de route is puur genieten, veel weilanden, mooie paden en voldoende plassen, modder en riviertjes in het bos om toch wel vuil en nat te worden.

Onderweg hebben we voldoende kans om de cafeïne en koolhydraten aan te vullen. De eerste dag is uiteindelijk wel een hele kluif met ruim 80 km onverhard en bijna 2000 hoogtemeters. Vroeg naar bed en de volgende dag nog zo’n uitdaging. Maar de 2e dag valt erg mee (voor mij dan toch) en al vroeg staan we voor de laatste afdaling bij Bouillon. Te technisch voor de mannen met bepakking, in de bocht stappen we af, keren de fiets en maken weer een slag. Vermoeiend dalen, zeg maar.

In Bouillon doen we inkopen bij de Colruyt. Voer voor antropologen. Een überAldi zeg maar. Voor ons de beproeving van de dag 😉

Dag 3 is op papier de saaiste, op de weg terug naar het startpunt; 95 km asfalt met 1500 hm. De Ravel 7 die we volgen pikt er echter wel de mooiste weggetjes uit. En na het geconcentreerd in het bos rijden vind ik dit ook wel weer genieten. Te vroeg terug in La Roche besluit ik voor het eten nog even de Haussire te rijden. Zo kom ik aan de benodigde hoogtemeters als training voor de Bicinglette in juli.

Voor de route zie: Strava

*Onderweg waren; Raymond, Hans, Anton, Johan, Oscar, Marten, Martijn, Peter, Roel en uw verslaggever; Bert.

Of vergeet ik nou nog iemand?