Juni 2016 Sierra Nevada ofwel Pico Veleta ofwel Net Niet

zondag 12 juni, de Pico Veleta op en neer (75 km)

Vroeg op, want naar de Pico is bijna 40 km, en 2300 hm vanaf ons startpunt. Dus minstens 4 uur fietsen. Om 7 uur gestart, en redelijk vlot omhoog gereden. Strak zo’n 500 hm per uur. Wel relatief veel verkeer, hadden we niet verwacht. Maar dit blijkt een zeer gewilde berg te zijn onder sporters, honderden wandelaars, trail runners en ja ook een paar fietsers moeten op zo’n zondag zo nodig de Veleta op. Hadden wij geen last van. En het uitzicht was telkens weer erg mooi, het weer was mooi en na bijna 3 uur waren we al op zo’n 2500 m hoogte. Leuke uitspanning, Alberge Universitario, konden we koffie plus nog een ontbijt nemen: zo’n pan tostada con mantequilla y mermelada is wel heel erg lekker.

Verder omhoog werd de weg slechter, maar wel zonder verkeer. De hele klim blijft democratisch stijgen, nergens gaat het boven de 8 %.

Naar boven fietsen is een ding op matig tot non-existent asfalt, naar beneden nog iets heel anders. We zijn uiteindelijk niet helemaal boven gekomen: zo’n 100 m onder de top werd de weg geblokkeerd door sneeuw. Ja, dan zit je ook al ruim boven de 3000 m. Een paar collega fietsers proberen het nog lopend door de sneeuw, maar het is duidelijk; fietsend naar de top zit er niet in. Ik loop nog de laatste 80 meter om het verhaal af te maken. En dat is het dan…de hoogst fietsbare weg in West Europa. Ook goed, dan dalen we weer af, al viel dat de eerste paar kilometer nog niet mee. Maar daarna! Een fantastische afdaling met heel ruime luie bochten, waar we nauwelijks in de remmen hoefden te knijpen. Dat heb je maar zelden, zeker zo’n langdurige.