27-8-2016 Cyclosportive Vélomédiane Claude Criquiélion ofwel de Criq….

Het is weer tijd voor een sportieve uitdaging. Zaterdag 27 augustus rijden Christine en Bert naar La Roche en Ardenne om (allebei!) de ‘grote’ Criq te rijden; 162 km en 2900 hoogtemeters. Op papier een doorsnee cyclo zonder al te grote verrassingen. In de praktijk iets anders. Om 9 uur start het peloton in la Roche, gewaarschuwd voor het warme weer, en aangespoord om voldoende te drinken onderweg. Daar zit dan wel een probleem. Er zijn twee verzorgingsposten op 60 en 125 km, veel te weinig onder tropische omstandigheden. En tropisch is het deze zaterdag, temperaturen oplopend tot 33 graden maken er een waar slagveld van. Waar normaal gesproken de ambulance mag uitrukken voor gevallen renners in gevaarlijke afdalingen, is het nu in de klimmen prijs. Vanaf km 50 vallen er mensen uit met kramp, ziek, zwak of misselijk. We zien ze ’s middags regelmatig in de berm liggen en opgehaald worden door familie of -in het slechtste geval- de ambulance.

Het warme weer en gebrek aan (aangekondigde) drinkpunten is een ding, de steile klimmen is de andere spelbreker. Waar de Mur de Velomediane op papier gemiddeld 8,8 % is, is het in werkelijkheid een echte muur, ruim boven de 15 % en dan later afvlakkend. Tel daarbij halverwege de tocht de drietraps;

10. Côte de Saint Quoilin – Haussire ( 1,1 km. – 11,3 % )

11. Côte du Parc à gibier – Haussire ( 0,4 km. – 15,2 %)

12. Col de Haussire  ( 1,8 km. – 11,0 %)

Daarbovenop in de middag nog enkele 10 % verrassingen, en het is bingo. En hoe vergaat het B & C? Wisselend, we zijn hitte en steile klimmen gewend. Ik fiets behoudend en heb op het eind eigenlijk nog teveel over (foutje, verkeerde inschatting, verwachtte nog een zware klim) Voor Christine is het zwaar, toch te snel gestart? te weinig gegeten, te weinig zout? Dat laatste zou het kunnen zijn, altijd lastig in te schatten wat je verbruikt of uitzweet en dus bij moet eten/drinken.

Het resultaat mag er toch zijn; Goud voor Bert, zilver voor Christine!

de groeten van Bert