Top 10 Routes Luberon Racefiets

Zo, na bijna een jaar ken ik wel de meeste wegen in de Luberon. En wordt het tijd om wat routes te delen die de moeite waard zijn. Het mag duidelijk zijn dat het meestal routes met langere klimmen zijn. We starten op 280 meter hoogte en afhankelijk van de richting gaat het naar 800 tot 1100 meter hoogte. Naar het noorden de Monts de Vaucluse, hier hebben we veel klimmen die erg variëren in steilte; van gemiddeld 4 % tot 8%,met uitschieters tot 20 %, de keuze is reuze! Het wegdek is soms slecht, vaak redelijk goed en soms mooi strak….let wel; nieuw asfalt bestaat hier vaak uit een toplaag met losliggende gravel. Gelukkig is het onderhoud meestal maar op één weg.

Uiteraard geldt hier: fietsen is op eigen risico en hou je aan de verkeersregels!

Meer info voor de beklimming van de Mont Ventoux

Kortere routes met minder klimmen en veel MTB routes staan op de site van https://www.provence-a-velo.fr/circuits-velos/offres-100-1.html of https://www.luberon-apt.fr Zeker de moeite waard is de oker-route op de laatste site.

  • 1 Met de Ventoux-klim vanuit Bedoin. Via Murs naar de col des Trois Termes. Snel afdalen via Venasque, Mormoiron naar Bedoin. Daar start de klassieker naar de Mont Ventoux. Afdaling via Sault zodat er daarna alleen nog maar wat korte klimmetjes op het menu staan.

  • 2 Zondagsritje; Herstelrit naar het mooie dorp Isle sur la Sorgue. Op zondag grote (antiek)markt. Twee korte klimmen op de heenweg. Terug over het oude spoor door het dal, waar het vals plat toch nog 200 hoogtemetes overbrugt. 

  • 3 Serieuze klim naar Sault: De klim naar Lagarde d’Apt is een van de mooiste in de streek. Bijna geen verkeer, niet te steil, en van 330 naar 1100 meter hoogte. Daarna op hoogte over het plateau van Albion naar Sault (veel lavendel in juni/juli). Makkelijke terugweg via Chateau de Javon.

  • 4 Ventoux via Sault: Rustig klimmend beginnen door Font Jouvale naar Sault waar de ‘makkelijke’ klim naar de mont Ventoux begint. Let wel; de laatste 1 1/2 kilometer is niet makkelijk! Terug via kleine dorpen in de Comtat, de col de la Ligne op en weer een lange afdaling tot slot. 

  • 5 De zuidkant van de Luberon: Rustig beginnen door het dal naar het oosten. Tot Cereste nog wat opwarmen met korte klimmen. Dan de mooie en rustige klim naar de Col de l’Aire dei Masco. Afdalen naar het zuiden, kleine dorpen passeren tot de bakker in Cucuron (!). Dan via Lourmarin de wat drukke weg naar het noorden en klimmen naar Bonnieux (zoek de ijsboer). Afdalen naar de Calavon en nog een klein stukje klimmen tot slot.

  • 6 Langs de mooiste dorpjes: Mooie dorpen route, met toch nog de nodige klimmeters. Apt, Buoux (klimrots), Bonnieux, Lacoste, Menerbes, Lumieres, Goult, Roussillon. En terug naar huis in 60 kilometer. 

  • 7 Makkelijk klimmen op verlaten wegen: Kort klimrondje via Font Jouvale omhoog, langs Saint Hubert naar de col de la Ligne en binnendoor terug. 

  • 8 Stevig trappen over het plateau: Minder bekende wegen naar het (noord) Oosten. Lange, rustige klim naar Viens. Dan langs Oppedette naar Simiane le Rotonde. Klein maar fijn weggetje terug het plateau op en via een brede weg snel afdalen naar Rustrel (okers). Op en neer langs Villars naar huis. 

  • 9 kort en eenvoudig: Via een mooie omweg naar de beste bakker van de Provence in Coustellet. Door het dal terug met zwaar gebak in de buik (of tas).

  • 10 Hard met korte stukjes onverhard: Even een koffietje doen in Bedoin. Zonder de Ventoux te beklimmen toch lood in de benen? Dan is dit je route. 99 % verhard en tot 20 % steile klim. De klim langs Lioux is mooi, deels stevig klimmen en leidt langs afgelegen stukken. Maar de muur bij Bonnieux is een extra pittig ding (no 6 in Frankrijk) Dan nog binnendoor over de col des Abeilles. Koffie in Bedoin. En verder nog een kort stukje lichte gravel bij Venasque, naar de col de trois Termes en tot slot bij Murs nog een kleine surprise. 

  • Bonus 11 GRAVEL: Gravel of MTB? Een kort stukje lopen zal soms nodig zijn…De Luberon op vanuit het westen is onverhard en hard. Maar het uitzicht is uniek! Bij de klimrotsen van Buoux tot Sivergues 2 km MTB route…En weer een mooie verrassing op het einde bij Gargas…Kortom; veel asfalt maar zeker niet te doen op een racefiets! Gravel kan wel.

  • Bonus 12: De langste (en zwaarste?) rit van de collectie. Via Joucas, Murs de col de Trois Termes op. Afdalen naar Mazan en via Bonnieux naar Malaucene. Daar begint de klim naar de Ventoux. Anders klimmen dan vanuit Bedoin, maar zeker zo zwaar. Terug via Sault, zo heb je na de grote klim niet veel hoogtemeters meer te maken.